Please leave a response…

If the response sounds autogenerated(too vague) or unrelated to the site content, the reply will be promptly purged! Please leave some thoughtful text that shows there’s a human being behind the response.

/Looking forward to hearing from you :-)

 

Arbete pågår / Ongoing work…

Eftersom det har smygit sig in svårhanterade radbrytningar i WordPress, så avvaktar jag med vidare publiceringar… Svårt att läsa text som är “sugrörsbred” brevid en bild…

Because of newly introduced strange line breaks in WordPress, I must put on hold further publications. Difficult to read “straw wide” text next to a photo….

The fast moving JavaScript “market”

I found an interesting article on The Dark Side of Javascript Fatigue . The JavaScript world is littered by different frameworks, always “new shiny ones” to choose from, attracting large numbers of developers. How to prevail stability in the code if the current framework suddenly is deserted for the new framework leader?

Other languages have more durability in the framework environment. Something feels “immature” in the JavaScript world, I fully agree with the article writer. For government sites, who must keep accessible for many years, the stability is the most vitale thing to consider.

Excellent introduction to Junit 4 here.

localStorage; lokaldata med HTML/Javascript

localStorage kan användas för att lagra vissa data lokalt på din PC/mobil/platta… Datat lagras endast som textsträngar; andra typer av data ex numeriska värden måste “strängifieras” (finns flera färdiga funktioner för det).

Stödet är faktiskt närmast komplett så här år 2015, har varit så i stort sett sedan 2010:
localStorageSupport

För att hantera ett localStorage behövs i grunden endast några få funktioner:

 • Spara data: localStorage.setItem(‘dataName’, ‘thevalue’);
 • Hämta datat: localStorage.getItem(‘dataName’);
 • Ta bort datat: localStorage.removeItem(‘dataName’);
 • Rensa hela “lagret” av data: localStorage.clear();

Något som kan vara en nackdel är att hanteringen av localStorage sker synkront, dvs ej parallellt med exempelvis skärmuppdateringar. Det omnämns flera ramverk på Internet som möjliggör asynkron access men det verkar resultera i en mer komplex kod. Speciellt synd då localStorage i grunden är uttänkt att vara oerhört lättanvänt.

Ett småskaligt exempel på att använda localStorage är en shoppinglista där du kan dra inköpsobjekten till “inhandlingsordningen”. Även ha flera listor, en för varje affär. I localStorage lagras all data som enkla textsträngar så man måste ibland vara lite “trixig” i beskrivningen av datat. Ex:

localStorage.setItem(‘Willys@grönsak’, ‘Paprika’);

Alternativt kan data ursprungligen vara lagrat i en annan form än en sträng, ex XML:

Detta kan då “strängifieras” till “shop@willys@vegetable@paprika“. Det finns flera ramverk, t.ex. JSON som kan hjälpa till med strängifieringen ifall det verkar vara alltför mycket jobb att själva koda en lösning. JSON är lite för stort för att ta upp i detalj här. Enkelt uttryckt är det ett sätt att i Javascript beskriva ett objekt, precis som jag ovan gjorde med XML.

I JSON kan det se ut så här:

Därefter måste utvecklaren tänka på hur ovan strängs data ska passa med ex
localStorage.setItem(‘dataName’, ‘thevalue’);… En viss egen stränghantering är uppenbar för att kunna få exempelvis “kind” att hamna i “thevalue” :-) .

Det är länge sedan jag sysslade med HTML/Javascript o dyl, localStorage och JSON är helt nytt för mig. Min arbetsgivare (under perioden 2001-2005) tillät inget annat än “standardlösningar” där det aldrig fick gå fel i en någon webbläsare (Mozilla, IE6, Opera). Endast basal HTML4, CSS1 och Javascript/ECMASCRIPT 3 tilläts.

localStorage existerade ännu inte vid den punkten, medans JSON visserligen fanns men det var inget som tilläts på min arbetsplats; inga externa ramverk e dyl fick användas.

Z97 moderkort
vs G3258 (en Pentium)

Vad många “tyckare” inte tänker på är att Pentium Anniversary Edition (G3258) i kombination med Z97 ger en bra plattform att börja med; uppdatera BIOS på Z97 -moderkortet med stöd för Haswell/Devil’s Canyon-generationen och vänta på att priserna för DDR3 sjunker ytterligare med anledning av DDR4 -introduktionen.

Efter ett halvår/år så faller även priserna för i5- och i7 -processorerna. Man kan då plocka upp ett billigt, överklockningsbart moderkort (vilket bl.a. ASUS har utlovat) och köpa en i5/i7 -processor.  Man har då en bra plattform för en billig G3258 -plattform med bra prestanda för spel och kan bygga vidare på en högpresterande i5/i7 för den tidigare datorn.

“Knepet”, eller kanske haken, är att hugga en i5/i7 av generation Haswell/Devil’s Canyon i rätt tid innan lagren tar slut (och man ändå sitter där permanent med en G3258 -processor). För problemet är ju att två trådar i framtida program kan vara en rejäl stötesten, en i5/i7 kan förbubbla livslängden på datorn om bara datorkomponenterna håller vill säha. Just my 2 cents :-) .

Min 4,5 GHz G3258 känns för övrigt “tillräckligt snabb” för vad som helst just nu, men framtiden kan snabbt överraska en ibland… Och man hade önskat en processor med fler trådar än 2.

GitHub

Github logoGit var ett open source -projekt som startades av Linus Torvalds, Linux skapare. Mestadels används Git för att hantera olika versioner av programkod, men kan även användas för ex lagring av Word-dokument.

Git föregångare, CVS och Subversion, använder sig av ett slags centralt lager för de filer som är del av ett visst projekt. Men ett distribuerat versionshanteringssystem som Git använder sig av en lokal kopia av hela kodmassan.

Man genomför sina önskade förändringar och checkar sedan in förändringarna till den centrala servern. Git är ett kommandoradsbaserat verktyg medan GitHub har ett grafiskt gränssnitt.

GitHub tillhandahåller även verktyg för samarbete inom ett projekt, Wikis och “management”-verktyg. Med GitHub kan olika användare dela med sig av sin kod och bygga på kod utifrån en annan utvecklares kod.

Sedan man också begära att få sprida sina förändringar/tillägg till den ursprungliga källan genom att lämna en s.k. “pull request”. Den ursprungliga ägaren kan bedöma värdet av den nya koden och eventuellt senare också merge:a koden till sin ursprungliga källkod.

 

JFocus 2014 i Stockholm : Java 8 – What’s in it for you?

“Java 8 – What’s in it for you?”

Venkat Subramaniam (professor på Houston-Universitetet) höll en föreläsning (med titeln “Java 8 Language Capabilities – What’s in it for you?”) om vissa av de nyheter som Java 8 för med sig.”Streams“, “Lambda” samt ett bättre API (JSR310) för hantering av datum/tid är de största nyheterna i Java 8, vad jag förstod.

Föreläsaren var oerhört pedagogisk och dessutom väldigt underhållande. Korta stunder var dock tempot rejält uppskruvat…

En demo gavs på slutet med parallellism. I ett första exempel kördes en vanlig sekventiell körning med anrop till en Yahoo-server för att komma åt en viss typ av börsdata.

Vid det andra tillfället användes parallell körning, där uppgiften spreds på separata processorkärnor och/eller trådar (antar det var bägge…). Skillnaden innebar en förbättring med en faktor 6:1!

 

Efteråt kom jag dock på att något av datat borde ha hamnat i något (snabbt) cacheminne i exempelvis internminnet eller hårddisken. Det realistiska skulle nog ha varit att köra den sekventiella versionen av programmet en gång till.

Hur som helst, att ändra Java-koden från att vara “enkelkörning” till att utnyttja parallelliserad körning var chockerande enkelt, ett enda nyckelord extra behövde läggas till, sedan en snabb omkompilering av koden. “Ta-da”…!

Han visade även hur man med Lambdatekniken kunde frångå att i stort sett instruera datorn i detalj HUR något skulle utföras för ett visst önskat resultat. I den slutgiltiga “Lambda” -lösningen beskrev koden däremot enbart VAD som skulle erhållas.

Den virtuella motorn var fri att själv optimera körningsmetoden; parallellt? Sekventiellt? Hur skulle trådningen delas upp på kärnan/kärnorna? Allt detta slapp programmeraren att lägga ned mycket arbete och tid på att lösa, dessutom oftast med ett avskräckande dåligt resultat…

Den 18:e mars ska Java 8 lanseras, den s.k. “Release Candidate”-versionen släpptes faktiskt IDAG (den 4:e februari).

Jfokus 2014

Jfokus 2014 i Stockholm

 

 

Thailändska ord

Att räkna kan vara bra…

0 – soon

1 – nüung

2 – soong

3 – saam

4 – see

5 – hää

6 – håh

7 – djet

8 –  bääht

9 – kao 

10 – sip

11 – sip ett

12 – sip song (som engelska “song”, men med lätt utdraget stigande “o”.

20 – yii sip

21 – yii sip ett

22 – yii sip song

30 – saam sip

100 – nüung roi

1000 – nüung pann

 

Men det kan ju vara bra med några ord också :-) :

 

Var finns en toalett (praktiskt) – Hong naam yuu tee nai ?

Jag vill inte åka (någonstans) – Mai ao Krapp 

Jag har inga pengar :-)  – Mai mee thung

Jag har pengarna på rummet – Leöm ao thang maa

Tack så mycket – Kopp kunn krapp

Trevligt att träffas – yinn dee tee daj rüutscha

Jag vill inte ha stark mat – Maj ao pett

Det gör inget, ingen orsak – Maj penn rai

Jag kan bara tala lite thaländska – Putt pasahtt thai daj nitt noj

Jag vill promenera för nöjes skull – Bai tee öu

Ursäkta – Katååt krapp

Tråkigt att höra – sia daj

God morgon – arunn söo watt

God natt – Ratree söo watt

Hej – Sauwatt dee  kaa (om en kvinna ska säga det) krapp (om en man)

Jag förstår inte – mai kao djai

Vad heter du – Kuyn tsjeuy arai ?

Jag heter …  – tchann tsjeuy …

Trevligt att träffas – yinn dee tee dai ryutscha

Trevligt att pratas vid – yinn dee tee dai kuy dåuy

Buss – lått mää

Tåg – lått fää

Ge mig notan – Gipp tång

Hur är det? – Sabaj dii maj ?

Det är bra – Sabaj dii

Bra – Diii  :-)

Lite mindre, tack – Nit noij, daj maj

 

Det får räcka för ikväll :-x !

SEO- Search Engine Optimization

SEO– Det låter ju bra… Själv använder jag WordPress och har inte direkt brytt mig om att kolla via vissa testsajter vilken kvalitét som aktuellt WordPress -schema (har varierat med tiden) har haft. Utan mer använt sajten som ett slags test- och komihåg-laboratorium för personligt bruk.

Med kvalitét för SEO menas hur pass välkodad sajten är att bli sökbar via större sökmotorer, ex Google. Den mest väsentliga motorn att få höga “poäng” från vad gäller SEO är Google eftersom de andra spelar en så tydlig andrafiol vad gäller antalet indexerade/beskrivna sidor i deras sökdatabaser.

Tyvärr känns det lite surt att så mycket av CSS- och HTML-kod finns undangömd i klurig PHP-kod. Normalt hade det (för mig) varit en barnlek att fixa till alla fält för (bild-) -elementet i HTML om koden för CSS och HTML hade funnits lagrad i en helt vanlig textfil.
Ett exempel: Inline Javascript <img…/> ska det alltid vara på slutet + en alt-property med något innehåll. Detta verkar nästan samtliga WordPress-mallar missa. Här är ett annat exempel:
Inline Javascript Jag bad inte om att det ska skrivas inline Javascript i HTML-koden, generellt ger detta dåliga poäng för SEO och en betydligt större HTML-fil att ladda=långsamt. Koden genereras av speciell PHP-kod som jag inte alls har satt mig in i, lyckades inget vidare med att hitta de ställen där bildelementen “genererades”. Kanske slutar det med att jag själv måste göra en s.k. WordPress-mall. Fördelen är att man kan ta med sig mycket av funktionalitet och utseende till andra WordPress-sajter.

Men jag ska nog kolla källan för min nuvarande mall, ifall det finns tips i ett forum på att rätta till vissa problem (eller snarare buggar när t.o.m syntaxen blir fel). Egentligen tyckte jag att den föregående mallen var snyggare, men dels så fungerade inte fotovisningen något vidare där (foton krymptes, alt beskars alldeles för mycket), dessutom var den inte underhållen de senaste åren. Möjligtvis en övergiven mall där man själv får fixa till den utan ursprungsutvecklarens kunskaper om den. Det räckte inte med en halvtimme för mig i alla fall :-) .

En lösning är att fixa en lokal server på samma PC, så att jag inte behöver Internet varje gång en liten ändring är genomfört och ska testas.

Gratis filmer på swefilmer.com

Swefilmer
Jag kan rekommendera en sajt som heter swefilmer.com. Det finns en stor mängd olika typer av filmer; dokumentärer, klassiker, NYA filmer… Alla filmer är textade på svenska, ibland också dubbade (vilket ibland är mer störigt än “hjälpsamt” om man är bra på det utländska språket ifråga).
Brasklapp: Är inte helt säker på lagligheten, så ordna ett konto snabbt med tillfällig epostadress, exempelvis Guerrillamail och fixa proxykryptering

SRWare Iron- bra webbläsare: VARNING för “toolbars” på ex download.CNET.com

SRWare Iron baseras på Googles Chrome-kärna, vilket garanterar snabbhet och bra hantering av HTML5. Den kommunicerar inte heller på samma sätt som Chrome mot Google för att ex öka annonsintäkter. Kan hämtas på ex CNET Downloads.

Varning för CNET Downloads och andra tjänster! Vid installationen kan man på köpet få med en så kallad “toolbar“.

Ett riktigt fult exempel är faktiskt Oracle! Ett mångmiljardföretag hade man kanske inte förväntat sig skulle försöka tjäna några få extra dollar på att tvinga på sina användare en oönskad programvara. Man kan läsa om exemplet med Oracle här: Oracle vs Ask toolbar.


Det riktigt luriga med Ask toolbar är att den VÄNTAR 10 MINUTER med att påbörja installationen. Efter att du har installerat Java (som du explicit valt) så ser det först ut som att det endast var Java som installerats. Efter en viss tid installeras toolbaren från Ask. Endast för ett ögonblick, då muspekaren blir ett timglas (synligt någon sekund), så kan man ana att en installation pågår. Mycket lurigt, Oracle! Behövde ni verkligen ytterligare 5 Cent i extra inkomst per installation för att gå runt!?


Eventuell lösning: Remove the ask com toolbarSuperuser.com. Mitt tips är att alltid välja Avancerad installation då det är där man kan (förhoppningsvis) se mer detaljerat vad som kommer att utföras. Ibland använder de ljusgrå text på vit bakgrund. Babylon toolbar är ett annat “ökänt” exempel.


Det är ironiskt att Windows påstås “vara lättast för ovana användare”. Men att bli av med ovan nämnda toolbars är inte helt enkelt! Att i övrigt (kanske) lyckas hålla Windows fritt från virus och s.k. malware kräver en ganska avancerad Windowsanvändare. För den som bara surfar och skriver lite enklare text, gör enklare kalkyler och mailar/chat:ar så kan en Linuxdistribution vara betydligt enklare att behålla i ett användbart skick under en längre tid (2-3 år). I Windows måste man kämpa från dag ett med uppdateringar för att hålla sig skyddad från diverse skum programvara.

Slutet har kommit för Moonlight…

Moonlight? Den “öppna” Linuxversionen för Silverlight :-) , som användes i de förra Olympiska Spelen för att visa vissa sändningar. Moonlight var så klart inte tillräckligt kompatibelt för att kunna visa någonting.

Nu har Moonlight (precis  som jag förutsade i en artikel långt tidigare) lagts ned, se ex: Moonlight Abandoned .

 

Versionen för Moonlight släpade hela tiden långt efter den nyaste versionen av Silverlight vilket gjorde att i stort ingenting fungerade något vidare.

“Thank God” för HTML5 + Javascript som innebär ett  nytt & mer öppet alternativ.

Hantol, värdelöst nätaggregat!

Hantol har överträffat sig självt (i kundbedrägeri) genom att stoppa in cement på ett s.k. “kraftfullt” nätaggregat! Anledningen  är att man vill få aggregatet att väga mer, eftersom hög vikt normalt brukar indikatera kvalitét. Den kopparlindade spolen i dyrare nätaggregat kostar en hel del, men bidrar till att strömförsörjningen blir betydligt mer stabil.

Förmåga att lämna mycket kraft (se wattmärkningen) är också oerhört viktig för alla mer kraftfulla grafikkort avsedda för de nyaste spelen. Just detta nätaggregat påstås ha 900 watt vilket är en grov överskattning (lögn). Gissningsvis klarar den max 350 watt?.  De har f.ö. tidigare använt spånskiva istället för cement… Enbart för att öka vikten.

Intyget som används i reklamen (“80+” och motsvarande) för effektivt använd del av effekten är också en bluff då organisationen som utfärdar denna kvalitétsstämpel inte har godkänt Hansols nätaggregat.

 

Artikellänk:

http://www.sweclockers.com/nyhet/15330-hantols-felmarkta-nataggregat-innehaller-fejkad-spole-av-cement

 

Slutsats:

Köp INTE en dator med Hantol, du ökar risken för en lägenhets-/husbrand avsevärt…

 

“Snygga kvinnor väljs bort när de söker jobb”

http://www.metrojobb.se/artikel/297/snygga-kvinnor-v%C3%A4ljs-bort-n%C3%A4r-de-s%C3%B6ker-jobb

Lösning: En påse på huvudet, eller rentav en som täcker hela kroppen? Kompletterat med med en röstförvrängare som gör det omöjligt att höra om det är Carola Häggkvist eller Dart Vader.

 

Hur de manliga cheferna valde bland män och kvinnor framgår inte alls, om de nu ens tillfrågades. Det kanske inte finns så många HR -chefer kvar med ansvar för anställningar/utsållning av arbetssökande?

Inlägg från Coding Horror (Jeff Atwood) angående “elektroniska böcker” :-x

Artikellänken är http://www.codinghorror.com/blog/2012/04/books-bits-vs-atoms.html

Fysiska böcker är: ibland tunga, tar upp utrymme, måste “fraktas” (i väska, hand…), kan utgå, eller rent av försvinna… Så då låter ju en elektronisk version bra, eller hur? Problemet som artikeln belyser är att man i vissa fall inte alls får samma innehåll som man gillade i den fysiska versionen.

 

Total avsaknad av visst innehåll, dåligt inskannade bilder osv. Att tekniken presenterar sidorna oerhört bristfälligt (svårigheter att över huvud aget läsa/se sidor) var en nyhet för mig. Jag har ingen Ipad, Kindle eller motsvarande, så… Innehållet måste inte vara exakt samma på olika medier med olika fördelar, utan min kritik handlar om att man för mer pengar verkar få mindre & sämre innehåll när boken distribueras elektroniskt.

 

Och så kan även den elektroniska “försvinna”: företaget går i konkurs, eller bestämmer sig för att helt enkelt aldrig mer erbjuda boken. Är den då kraftigt kopieringsskyddad så går den kanske aldrig mer att få tag på, hur mycket man än vill ha den!!! Detta är ett tungt argument mot upphovsrättssidan. Om man inte kan eller vill sälja mer, kan man då inte bara släppa boken fri, och glädja de få läsare som kanske finns? Men nej, så sjyst (språkvårdarna verkar vara eniga om stavningen på schysst) kan kan man inte vara…

 

Goodwill är tydligen inte mycket värt.

Sweclockers, en trevlig svensk “data”-sajt…

Man hittar Sweclockers på http://www.sweclockers.com .

 

Tävlingar, fredagspanel med nyheter (ofta ganska tekniska), virustrender… Därför står det “data” i rubriken eftersom det handlar både om hårdvara, mjukvara och användning av datorn == “Data” för mig.

 

Säg bara INTE  -“Datan krånglar”. Uttrycket får mig rent allmänt att må illa :-( … “Datan är fel” innebär för mig exempelvis att XML -filen med data innehåller felaktigheter. “Datorn krånglar” är mer ok även om det mest korrekta är att “något är fel rent tekniskt med datorn”. Bara lite långt att säga, dock. Kortast uttryck vinner ofta.

Nytt under vintern 2011/2012…

 • Linux Mint har övertagit “ledningen” i antalet användare över Linux Ubuntu… Ingen överraskning för mig, Vilken “avancerad” användare (som kan hantera mer än ett enda stort fönster i taget) gillar Unity, i nuvarande skick? Gnome 3 är inte heller kul. Jättebra med touch på mobilen, men att behandla en dator som en uppblåst/förstorad mobil, nej tack. Men tidningarna fortsätter att referera till Ubuntu som den största distributionen.
 • Go Language, fortsättning följer (FF)
 • Acta, CISPA, TPP, … : http://henrikalexandersson.blogspot.se/2012/04/9-juni-europa-protesterar-mot-acta-mm.htmlhttp://boingboing.net/2012/04/06/understanding-tpp-actas-nas.html , http://www.techdirt.com/articles/20120402/09551618327/where-tpp-goes-beyond-acta-how-it-shows-us-future-ip-enforcement.shtml …
 • Firefox/Chrome/Internet Explorer Google Chrome 18, Waterfox 11, IE9… Det går fort fram med versionsnumren.
 • AMD “Bulldozerhttp://www.tomshardware.com/reviews/windows-7-hotfix-bulldozer-performance,3119.html ,  blev ingen stor hit. Inte ens efter flera uppdateringar av Windows 7 förbättrades situationen nämnvärt. Endast vid extremt “mångtrådade” applikationer har  Bulldozer kunnat visa upp en riktigt skaplig prestanda. De är dessutom inte speciellt billiga, äldre modeller från AMD har faktiskt i ett flertal (mer reellt förekommande) fall bättre prestanda till lägre pris.
 •  Khan Academyhttp://www.khanacademy.org/ , en sida för självstudier (på engelska): matematik, historia… En av barnens skolor har tipsats om sajten. Nivån är allt ifrån grundskolenivå upp till universitetsnivå.
 • TryCrypt: Gratis kryptering för dig som är trött på att myndigheter alltid ska veta allting om dig. Samt för alla som vill hålla sina dagboksanteckningar hemliga :-). Kan nedladdas på  http://download.cnet.com/TrueCrypt/3000-2092_4-10527243.html?tag=mncol;1 . Läs instruktionerna noga, gör inte misstaget att installera  Babaylon Toolbar
 • Waterfox är en 64 -bitars Firefox. Verkar klara mer flikar med tyngre innehåll… Men du behöver ha 64 -bitars Windows Vista eller 7.
 • Textpad, UltraEdit eller Notepad++ . Någon av dessa är de enda som gäller vid avancerad/trygg redigering av textfiler.
 • Radeon 7750  ersatte vårt krånglande Geforce 9800gtx+ . Radeon 7750 -kortet kostade 850:- med rabatt, Geforce 9800gtx+ med rabatt 1800… Nu är Geforce -kortet drygt 3 år, men ändå. Radeonkortet drar 55 Watt, Geforce -kortet 145 Watt ! Efter ett par/tre år med 100 Watts skillnad i strömförbrukning, så har man kanske sparat lite pengar…
 • Asus HD 75501Gb DDR5


Ersatte ett mer än dubbelt så dyrt grafikkort som var 3 år gammalt. två/tre dagar efter att jag köpt det så havererade åter det gamla “lyxkortet” Geforce 9800gtx+, och jag flyttade 7550 -kortet från min till deras dator. Så nu går det (åter) inte att spela på min dator, bara jobba.

 

Historien om Netscape

En intressant video om Netscape, företaget som konkurrerade hårt med Internet Explorer. Från Netscape uppstod Mozilla, senare också Firefox.

Video:  Netscape

Intressant är att Sverige utmärker sig (som ett av få länder) i att övervägande använda Internet Explorer.

Användare i USA, Tyskland och Indien (!) använder exempelvis Firefox i mycket större omfattning. Statistiken för svenskars användning av webbläsare liknar snarast  “u-länder” som Thailand och Uganda…

Jag har ingen aning om varför det är så här.

Kanske nämnda i-länder (+ Indien) har invånare som i högre grad vågar prova nya lösningar och tankesätt. Hit räknar jag inte iPhone o dyl från Apple, eftersom deras användare sällan vågar erkänna att teknik från andra företag också kan vara (väldigt) bra.