Google I/O 2013

Google I/O 2013 Liten sammanställning om vad Google I/O 2013 innebar. För en stund sedan provade jag det nya fotoredigeringssystemet som editerar uppladdade foton, och det fungerade riktigt bra. Vissa besvärliga manövrar var klart enklare att göra i Googles online-verktyg än med motsvarande GIMP -verktyg.

Tydligen får man nu 15 Gb utrymme till sina foton, jämfört med tidigare 3 Gb. Det talades en del om en lägre månadsavgift för att hantera/hämta musik. Lite osäkert var det om det även gällde svenskar, eller bara amerikaner. En hel del utvecklarföretag var på plats:

Developers at I/O 2013Hmm, Tunein var där två gånger :-) ! Jag fick absolut inte med alla företagsloggar… Detta var bara en mindre “skärmdump”.

Google All Access Music

För mindre än motsvarande 100 svenska kronor kan amerikaner :-x lyssna streamat på musik motsvarande Spotify och Pandora. Osäker hur det kommer att fungera i Sverige…

Förbättringar i Chrome

Googles webbläsare får ju ständigt nya förbättringar; 3D -accelerationer med hårdvara, “sömlös” spridning av aktuella sajter och inställningar mellan olika enheter gör att mobilen vet var man var på datorns Chrome webbläsare kvällen innan. En ny webbmotor i Chrome, VP9 har ökat prestandan ytterligare och kan använda ett nytt protokoll, “SPDY networking protocol” (återkommer) speciellt för snabbare access på mobiler.

Web components, “egna” HTML-taggar

Man kan tydligen skapa egna webbtaggar som utifrån sett agerar exakt som om taggen var s.a.s. inbyggd i HTML-motorn… Låter lite skumt, har inte kollat det ännu i detalj.

Google Play mer “personlig”

Och ska fungera bättre för surfplattor… En del i Google Play förbättras för skolor som använder Android-appar i sin utbildning. Mer än 1000 skolor (i USA, eller världen?) använder redan de s.k. Chromebooks som är en bärbar dator med operativsystemet Android.

Android 2.2 (“Froyo”)

Kort sammanfattning av Android 2.2, en dels detaljer nämndes i artikeln  “Mobilen (HTC Hero) uppdaterad”:

Multi-lingual users can add multiple languages to the keyboard and switch between multiple Latin-based input languages by swiping across the space bar. This changes the keys as well as the auto-suggest dictionary.

Performance of the browser has been enhanced using the V8 engine, which enables faster loading of JavaScript-heavy pages.

Dalvik Performance Boost: 2x-5x performance speedup for CPU-heavy code over Android 2.1 with Dalvik JIT.

New preview API doubles the frame rate from ~10FPS to ~20FPS. Camera now supports portrait orientation, zoom controls, access to exposure data, and a thumbnail utility. A new camcorder profile enables apps to determine device hardware capablities.

Apps can participate in data backup and restore, to ensure that users maintain their data after performing a factory reset or when switching devices.

…applications can be moved to the SD card.

Se developer.android.com

Mobilen (HTC Hero) uppdaterad

Uppdateringen till min mobil (HTC Hero) kom till slut (se tidigare inlägg) efter 3-4 förseningar.

Sammanfattning: den känns nu klart snabbare “i genomsnitt”, ingen hysterisk väntan på någon funktion längre. Inte heller nästan någonsin en blixtsnabb reaktion, men det skedde ju å andra sidan tidigare bara när jag “städat” hela mobilen på alla onödiga program manuellt… Vilket gjordes flera gånger per dag.

Mobilens GPS krånglar tyvärr lite numera. För att hitta “Min position” så verkar jag vara tvungen att slå på exempelvis sportprogrammet som bevakar mina löptider och promenadlängder. Enbart aktiverad GPS och Google Maps verkar inte längre räcka till. Ska kolla upp det i ett forum.

Det hade varit VÄLDIGT trevligt att få operativsystemet Android 2.2 (nu har jag 2.1) “Froyo” inlagt.

Med Froyo får man bland annat simultan uppdatering av ALLA egeninstallerade applikationer istället för som nu göra uppdateringen manuellt, ett program i taget (har ca 50 favoriter just nu…).

Och Javascript -motorn som används vid webbsurfning har genomgått stora förbättringar, melllan 2-5 gånger bättre prestanda.

Tyvärr är Froyo “vigt” för nyare HTC -mobiler, och Hero är nog lite för “gammal” ( :-x ). Det ironiska är väl att Hero har en ganska långsam processor och skulle tjäna oerhört på att få Froyo inlagt.  Att kalla Froyo (2.2) för en (engelska) minor uppgradering är en underdrift, skulle nog istället ha kunnat vara 3.0.

Froyo har även den otroliga fördelen att kunna använda det externa SD-kortet även för applikationer, inte bara data.  Det interna minnet är på endast 288 Mb, medan det externa kan vara upp till 32Gb! Särskilt med 3D-spel visade sig 288Mb lite ynkligt under den senaste tågturen som jag gjorde under semestern…

Kanske måste man göra uppdateringen själv den osäkra vägen, med ett fulhack från Internet.

Vilket så klart genast riskerar att förvandla mobilen till ex en dörrstop eller en handspegel… I reflektionen på glaset ser man sitt ansikte tillräcklig bra för att kunna kamma håret.

Ett ytterligare användningsområde är vid renoveringsarbete när man ska använda sandpapper; vira helt enkelt sandpapperet runt den f.d. mobilen, som kostade ca 4000:-…

WordPress 3.0, installerat & klart

<18 Juni> Aj, aj… Ska man våga uppgradera? Hela denna “del” av Loboplaya (se “/wp”) använder WordPress (WP) 2.x som publiceringssystem.

Hem i kväll och läsa hur det har gått för andra som har gjort en uppgradering. Kanske man kan utläsa tillräckligt många betryggande rapporter så att man vågar ta steget till WP 3.0.

Uppgraderat och klart! Det gick väldigt lätt och steget till 3.0 är rent visuellt närmast osynligt. Längst ned i foten står det nu “WordPress 3.0”. En detalj som jag hoppas fungerar bättre nu är editorn. Tidigare blev koden väldigt egendomlig vid inklistring och radering av textmassor, tomma s k “block”. En fördel jag hade är nog att ha använt ytterst få plugin:er som kanske hade strulat i steget från 2.x till 3.0 (med intressanta punkter direkt från  www.wordpress.org).

<18 Juni>Men samtidigt måste jag hinna fixa den första uppgraderingen av mobilen som läggs ut i helgen, en s.k.  “HTC Hero Firmware Over The Air (FOTA) update“. Dvs ingen inpluggning på en Windowsmaskin med en USB-kabel utan direkt via 3G/Wifi (trådlöst internet  ;-) ) .

Ännu ingen uppdatering på mobilen till Android 2.1. Har provat att stänga av och starta om mobilen, flytta fram datumet manuellt, ändrat “Hämtning av fast program” till automatisk, men… Det är bara att vänta ett litet tag till, nu vet jag i alla fall säkert att uppdateringen kommer.

Eclipse Helios på G

“Helios”, finns det en “Galilean moon” som heter det?

Nej… Men efter Callisto, Europa och Galileo så trodde jag att det skulle komma en version som hette Io. Men det var kanske ett lite för kort namn på en Eclipse -version.

(Det finns en serietidning i Malaysia som heter Helios Eclipse, men då är vi verkligen “ute och cyklar”)

Nu den 23 Juni 2010 så kommer i alla fall Eclipse Helios (se omfattande beskrivning hos IBM) att finnas för nedladdning i skarp version, precis när jag har installerat en GWT plugin (för 3:e gången)  till Eclipse Galileo.

Typiskt! Jag berättar senare historien om varför det blev 3 gånger. Eller var det 4?

Snart ska jag för andra (eller tredje) gången installera utvecklingspaketet för Android, operativsystemet för bl.a. HTC Hero. Mobilen ifråga ska ju nu helt säkert uppdateras till Android 2.1 i slutet av Juni 2010 och man kan äntligen börja att prova på 2.x -kod.

HTC Hero får uppdatering!

Nu kommer det en uppdatering av min mobil, efter 3 gånger svikna löften.

Android 2.1 innehåller massiva förändringar jämfört med 1.5 som finns på min mobil just nu (skriver mer senare/länkar).

Jag har läst en del om hur man lägger in Android 2.1 utan färdigt paket från HTC, men risken är att mobilen förvandlas till en ovanligt dyr dörrstopp  ;-) .

I morse bekräftades det på HTCs hemsida att HTC Hero ska få Android 2.1, säkert innan måndag i alla fall. Bättre tangentbordstöd (jag tycker det fungerar utmärkt redan nu, men…), bättre stöd för kommande HTML5 (när det nu blir klart), förbättrad kalender, Bluetoothstöd…

Men viktigast är nog de prestandaförbättringar som ska ha skett samt den smartare anslutningen till förlorad kontakt mot Internet/mobilnät. Under min väg till jobbet finns minst 2 punkter där mobilen garanterat förlorar sin anslutning och jag manuellt måste söka upp en 3G/Turbo 3G -station. GSM är ohyggligt långsamt i jämförelse, hela funktionaliteten med mobilen hänger på att Internet finns & är snabbt.

Marknaden med köpprogram ska tydligen även öppnas  med Android 2.x, i Sverige finns normalt bara gratisprogrammen (som är otroligt många) att välja på, om man nu inte har gjort ett slags “fulhack”.

Det finns nära 50 000 program att välja på.  Om du använder 5 minuter för varje att testa varje enskilt program så behöver du använda hela den vakna tiden av 260 dagar. Under tiden tillkommer kanske 30 000 program…

Om inte önskat program finns så kan man utveckla egna program, men kräver ju lite erfarenhet i programmering. Nu när det snart är Android 2.x på mobilen så kan det vara värt att börja testa. Tidigare kunde man endast utveckla kod för version 1.5  på Hero.