CMS- Content management Systems

CMS är som alla nästan vet(?) programvara för att enkelt skapa och hantera webbsajter. För några år sedan testade jag Joomla, köpte t.o.m. en fin bok. Utvecklingen gick snabbt framåt och version 3.x.y ersatte 2.x.y. Vissa saker var otroligt frustrerande. Jag kunde i grunden arbeta med HTML4 och CSS1/CSS2 riktigt bra men motorn i Joomla ville hela tiden göra lite som den ville. Här lite senaste statistik över sökningar för de största CMS-motorerna:
Google I/O 2013 Ungefär samtidigt med att jag fick intresse för annat än Joomla så började WordPress ta över marknaden. Nu kan i stort sett säga “WordPress Rules” :-) .
Så insatsen att fokuserat lära sig det mesta om WordPress bakomliggande teknik kan vara en bra investering. Särskilt förmågan att uppnå hög kvalitét på HTML5 och CSS3 saknas allmänt bland mallutvecklare (mall=”template”).
Parallellt med HTML5 och CSS3 kan vara nog så knepigt; dessa tekniker är fortfarande snabb utveckling, och det gäller att hänga med vilka webbläsare som klarar vad, och hur man ska maximera storleken på den möjliga kundkretsen. Till detta kan läggas HTML5 Shiv, ett verktyg för att även gamla webbläsare ska klara nya HMLT5-taggar. Vi har Google Dart, ett programspråk som ska fungera som en “genväg” till riktigt avancerad Javascript -kod. Eventuellt (måste kolla lite fakta först) så ska webbläsaren Chrome i framtiden klara att direkt tolka Dart.

Dags att sluta med den här artikeln då det är dåliga SEO (Search Engine Optimization)-poäng att ha för långrandiga artiklar. Kanske dags att börja skriva på engelska? Men det är ett grymt jobb att översätta alla mina artiklar, även om min sajt ju är minimal jämfört med andras…

SEO- Search Engine Optimization

SEO– Det låter ju bra… Själv använder jag WordPress och har inte direkt brytt mig om att kolla via vissa testsajter vilken kvalitét som aktuellt WordPress -schema (har varierat med tiden) har haft. Utan mer använt sajten som ett slags test- och komihåg-laboratorium för personligt bruk.

Med kvalitét för SEO menas hur pass välkodad sajten är att bli sökbar via större sökmotorer, ex Google. Den mest väsentliga motorn att få höga “poäng” från vad gäller SEO är Google eftersom de andra spelar en så tydlig andrafiol vad gäller antalet indexerade/beskrivna sidor i deras sökdatabaser.

Tyvärr känns det lite surt att så mycket av CSS- och HTML-kod finns undangömd i klurig PHP-kod. Normalt hade det (för mig) varit en barnlek att fixa till alla fält för (bild-) -elementet i HTML om koden för CSS och HTML hade funnits lagrad i en helt vanlig textfil.
Ett exempel: Inline Javascript <img…/> ska det alltid vara på slutet + en alt-property med något innehåll. Detta verkar nästan samtliga WordPress-mallar missa. Här är ett annat exempel:
Inline Javascript Jag bad inte om att det ska skrivas inline Javascript i HTML-koden, generellt ger detta dåliga poäng för SEO och en betydligt större HTML-fil att ladda=långsamt. Koden genereras av speciell PHP-kod som jag inte alls har satt mig in i, lyckades inget vidare med att hitta de ställen där bildelementen “genererades”. Kanske slutar det med att jag själv måste göra en s.k. WordPress-mall. Fördelen är att man kan ta med sig mycket av funktionalitet och utseende till andra WordPress-sajter.

Men jag ska nog kolla källan för min nuvarande mall, ifall det finns tips i ett forum på att rätta till vissa problem (eller snarare buggar när t.o.m syntaxen blir fel). Egentligen tyckte jag att den föregående mallen var snyggare, men dels så fungerade inte fotovisningen något vidare där (foton krymptes, alt beskars alldeles för mycket), dessutom var den inte underhållen de senaste åren. Möjligtvis en övergiven mall där man själv får fixa till den utan ursprungsutvecklarens kunskaper om den. Det räckte inte med en halvtimme för mig i alla fall :-) .

En lösning är att fixa en lokal server på samma PC, så att jag inte behöver Internet varje gång en liten ändring är genomfört och ska testas.

Kod som visar intervall

Nedan kod (håller tummarna för att WordPress inte får spader som vanligt) tar en lista (“array”) med siffror och visar sammanhängade intervall i en mer lättläst form.

Ex: 1, 3, 4, 5, 11, 19, 20, 21

blir

1, 3-5, 11, 19-21

Jag har tyvärr inte kommit på en “snyggare” lösningskod än vad som nu följer:

MYCKET ledsen för att WP inte riktigt tillåter mig att bolla med utseendet på koden… Jag ville bl.a. få lite mindre font och tabulering för att få plats på bredden, men nej… Ersatte alla tabbar med mellanslag istället, blev klart bättre.

OBS! Vid varje byte av tema (vilket sker emellanåt) så kan mina tidigare kommentarer om utseende bli något, eller helt, felaktiga!

Kanske den bästa lösningen ändå är att placera kodavsnitt i en extern handkodad HTML -sida.

Idé: man kan editera  style.css i WordPress och ändra stilmallen för “pre”-taggen. Testat nu, fungerar någorlunda bra.

Visning av programkod i WordPress…

…verkar inte lätt att få till.

Den integrerade editorn får alltid fnatt när jag försöker mixa svensk/engelsk vanlig lästext med Java/Javascript/XML/Bashskript. Knappen “code” i HTML-läge (istället för det vanliga “Visuell” -läget) verkar inte riktigt begripa att koden fortsätter ända fram till “/code” -taggen.

Ex:

Otroligt, det fungerade :-) ! Den här gången i alla fall… Fick fuska till indenteringen med mellanslag, eftersom den försvann. Nästan rätt blev det till slut. Tyvärr verkar den horisontala scrollbaren bli default, får kolla stilmallen (css-filen/erna) imorgon.

(Java) Koden är hämtad från ett program som jag skrev för att hålla koll på prisutvecklingen för en viss specifik resesajt (det scannar HTML-koden), Supersavertravel. Det som fattas är att spara resultatet och jämföra tidigare pris(er). Tyvärr måste datorn hemma vara påslagen hela dagen. På mitt arbete spärras FTP-trafik vilket wget -funktionen i Java behöver.

 

Om detta inte blir bättring så blir jag väl tvungen att frångå WordPress (WP) -miljön och lägga en länk till en helt egen handkodad HTML-sida.

Tyvärr kan jag inte testa eventuella “kodvisnings” -pluginer på jobbet i mån av tid (ftp -protokollet är spärrat, vilket gör att det inte går att ladda ned dylika WP -tillägg).

När jag (sent) kommer hem finns inte heller mycket tid över för pyssel på hemsidan. Den enda tid som ibland finns är på helgen. Kanske tar jag med mig datorn på nästa längre semesterresa och jobbar lite extra på att få till nytt hemsidematerial.

WordPress 3.0, installerat & klart

<18 Juni> Aj, aj… Ska man våga uppgradera? Hela denna “del” av Loboplaya (se “/wp”) använder WordPress (WP) 2.x som publiceringssystem.

Hem i kväll och läsa hur det har gått för andra som har gjort en uppgradering. Kanske man kan utläsa tillräckligt många betryggande rapporter så att man vågar ta steget till WP 3.0.

Uppgraderat och klart! Det gick väldigt lätt och steget till 3.0 är rent visuellt närmast osynligt. Längst ned i foten står det nu “WordPress 3.0”. En detalj som jag hoppas fungerar bättre nu är editorn. Tidigare blev koden väldigt egendomlig vid inklistring och radering av textmassor, tomma s k “block”. En fördel jag hade är nog att ha använt ytterst få plugin:er som kanske hade strulat i steget från 2.x till 3.0 (med intressanta punkter direkt från  www.wordpress.org).

<18 Juni>Men samtidigt måste jag hinna fixa den första uppgraderingen av mobilen som läggs ut i helgen, en s.k.  “HTC Hero Firmware Over The Air (FOTA) update“. Dvs ingen inpluggning på en Windowsmaskin med en USB-kabel utan direkt via 3G/Wifi (trådlöst internet  ;-) ) .

Ännu ingen uppdatering på mobilen till Android 2.1. Har provat att stänga av och starta om mobilen, flytta fram datumet manuellt, ändrat “Hämtning av fast program” till automatisk, men… Det är bara att vänta ett litet tag till, nu vet jag i alla fall säkert att uppdateringen kommer.