The fast moving JavaScript “market”

I found an interesting article on The Dark Side of Javascript Fatigue . The JavaScript world is littered by different frameworks, always “new shiny ones” to choose from, attracting large numbers of developers. How to prevail stability in the code if the current framework suddenly is deserted for the new framework leader?

Other languages have more durability in the framework environment. Something feels “immature” in the JavaScript world, I fully agree with the article writer. For government sites, who must keep accessible for many years, the stability is the most vitale thing to consider.

Excellent introduction to Junit 4 here.

Stockholm Jfokus 2016, del 3/3

AsciiDoc är ett dokumentformat som ska göra det enkelt att texta i näst intill vilken editor som helst och samtidigt smidigt kunna ange olika typer av textformateringar. Ca 2007 dök AsciiDoc upp som sökbegrepp på webben, och användningen börjar nu ta kraftig fart.

AsciiDoctor (hemsida: http://asciidoctor.org/ ) är ett verktyg skrivet i Ruby och fungerar som en formateringsmotor för ovan nämnda AsciiDoc-dokument. Exempelvis använder O’Reilly Media formatet AsciiDoc omfattande för sina publikationer, likaså GitHub-sajten. AsciiDoc klarar att omvandla till epub, HTML, PDF, TRF, XML, JavaDoc…
Det finns en omkompilerad AsciiDoctor, AsciiDoctor.js som kan köras i de flesta webbläsare (antar även IE). MEN då (ur askan i elden) måste först något som heter “Bower” köras för själva installationen av AsciiDoctor.js, vilket i sin tur kräver en paketinstallation av “npm” :- ) ….

Funktionella programmeringsspråk…
En udda session på Jfokus var demonstrationerna av fördelen med 100 % funktionella programmeringsspråk. Frege är ett exempel på ett sådant språk som är avsett att köras i JVM-miljön (vilket “kvalificerade” :-) Frege för Jfokus). Java 8 är givetvis inte ett renodlat funktionellt språk, men har nu i alla fall fått tillgång till grundläggande teknik för funktionell programmering.

Frege har stora likheter med Haskell (skillnader Frege/Haskell: https://github.com/Frege/frege/wiki/Differences-between-Frege-and-Haskell ). Frege löser exempelvis problemet med FizzBuzz () betydligt mer “elegant” än t.ex. Java, C, Perl…

Ordningsföljden på villkoren i koden för Java, C och Perl spelar en ibland en ytterst väsentlig roll, medan däremot Frege inte behöver en fastställd sekvens för villkor, utan beskriver snarare regler som räknas upp i valfri ordning.

Den Frege-session som jag deltog på (den förkortade varianten) var matematiskt inriktad, och jag hade aningen svårt att förstå hur det skulle användas för andra typer av tillämpningar. FizzBuzz -exemplet (se ex http://c2.com/cgi/wiki?FizzBuzzTest ) gav en del i alla fall. Mycket bra presentatör (Dierk König) från företaget Canoo (hmm, hörde ofta det namnet på Jfokus).

SonarQube är en öppen plattform för granskning av kodkvalitét under utvecklingens gång. Plattformen hjälper till med att skapa rapporter om duplicerad kod, kontrollerar att kodstandarder följs, stödjer enhetstester, undersöker kodkomplexiteten, varnar för potentiella buggar osv osv… Det finns plugin för Eclipse.

ReactJS återkom även i år, har en kraftigt ökande användarbas. Kräver dock nyaste varianten av JavaScript/ECMAScript, d.v.s. ES6 (se ovan) vilket utesluter Internet Explorer 11.

JRebel (tackar för T-shirten) återkom även i årets JFokus. Det är ett byggsystem för att snabba upp Java “deployments”, laddar ex enbart upp de klassfiler som har uppdaterats till servern.

Xrebel å andra sidan är en plugin för webbläsare (som ej fungerar på IE11) vilken profilerar dina applikationsprocesser, undersöker svaga punkter i koden som sänker prestandan, överdriven I/O (minns speciellt klumpig SQL-användning med suboptimala anrop), långsam serverrespons…

JRebel och XRebel är inte öppen programvara. Som privatperson kan man få använda vissa delar “gratis”, men måste då godkänna reklam för produkten på ex Facebook och Twitter.

En annan återkommande punkt från förra året 2015 var Nashorn (för mer info se http://www.oracle.com/technetwork/articles/java/jf14-nashorn-2126515.html ), en JavaScript-motor för JVM-miljön. Nashorn kan ta emot JavaScript från konsollen men har vissa begränsningar jämfört med vanlig JavaScript; Nashorn har t.ex. inte tillgång till ex “console”, “window” vilket alltid finns i en webbläsarmiljö.

Däremot kan Nashorn köra JavaFX, d.v.s. grafiska tillämpningar. JavaFX under JavaScript är inte riktigt samma sak som under Java utan har fått en något förenklad hantering. Se  https://docs.oracle.com/javase/8/docs/technotes/guides/scripting/nashorn/javafx.html

Afterwork…
image-20160209_175919  image-20160209_135714  image-20160209_152032

Bulle, kaka och semla (vissa fick/tog 3-4 st!)… Det bjöds på goda tilltugg i övrigt under dagarna; fisk och kyckling (för ickevegetarianer). Under “partyt” (som verkade tunnas ut ovanligt tidigt för att vara 10-årsjubileum) förekom jonglerare, styltgångare (styltorna gömda i de extremt långa byxbenen)  ett antal tävlingar, en positivspelare…

Sammanfattningsvis en hyfsat lärorik och välordnad konferens!

Stockholm Jfokus 2016, del 2/3

Ant(!), Gradle, Maven, JRebel…

Viss munterhet uppstod bland publiken när vissa stackare (gissa vilka) tvingades erkänna att de fortfarande använder Ant som byggverktyg. Jag upptäckte å andra sidan lite senare (som en tröst) att Oracle själva använder Apache Ant vid presentationen av Java 8 JDBC.

På Jfokus märks det överlag att mitt jobb inte ligger i frontlinjen med nya verktyg, ramverk osv. min arbetsplats har i och för sig också extrema krav på långvarig “support” vilket delvis kan ursäkta detta faktum.

 

Många av demonstrationerna på Jfokus förlöper enligt följande:
1. konfigurera och dra igång en webbserver (som oftast ej förekommer på mitt jobb) på
2. en Appledator (alltid(?) på Jfokus… Apple OSX har faktiskt en Unixdialekt i botten, “Darwin”)
3. starta en webbläsare (Safari eller Chrome, ev Firefox; har ALDRIG sett IE användas på Jfokus),
4. demonstrera ett ramverk e dyl (som jag sällan/aldrig tror används på mitt jobb).

Tyvärr inträffar ibland diverse småstrul fokus från vissa presentationer, det är mycket som kan gå fel. Alla de presentatörer som jag bevittnade hade dock stor erfarenhet och rättade snabbt till eventuella problem.

 

Apropå JavaScript så är ECMAScript 6 (ES6) den nya högintressanta versionen för “JavaScript”. Tyvärr stöds ytterst få finesser i ES6 av Internet Explorer 11 (IE11) vilket är vad som måste användas i mitt arbete.

Vad jag har förstått så har man beslutat att IE11 ska fortsätta användas, även efter det att Windows 10 har införts. Jag antar att man då kommer att köra i “Internet Explorer”-läget (det s.k. “Enterprise Mode“-läget för extra bakåtkompatibilitet) som finns inbyggt i Microsoft Edge (den nya “webbmotorn” från Microsoft. För mer info se https://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Edge).

Info från Microsoft själva om varför de byter webbmotor: “Microsoft Edge: Building a safer browser”:
https://blogs.windows.com/msedgedev/2015/08/26/how-microsoft-edge-and-internet-explorer-11-on-windows-10-work-better-together-in-the-enterprise/

För tabell med detaljerad info angående ES6 -support för respektive webbläsare:
https://kangax.github.io/compat-table/es6/

CMS- Content management Systems

CMS är som alla nästan vet(?) programvara för att enkelt skapa och hantera webbsajter. För några år sedan testade jag Joomla, köpte t.o.m. en fin bok. Utvecklingen gick snabbt framåt och version 3.x.y ersatte 2.x.y. Vissa saker var otroligt frustrerande. Jag kunde i grunden arbeta med HTML4 och CSS1/CSS2 riktigt bra men motorn i Joomla ville hela tiden göra lite som den ville. Här lite senaste statistik över sökningar för de största CMS-motorerna:
Google I/O 2013 Ungefär samtidigt med att jag fick intresse för annat än Joomla så började WordPress ta över marknaden. Nu kan i stort sett säga “WordPress Rules” :-) .
Så insatsen att fokuserat lära sig det mesta om WordPress bakomliggande teknik kan vara en bra investering. Särskilt förmågan att uppnå hög kvalitét på HTML5 och CSS3 saknas allmänt bland mallutvecklare (mall=”template”).
Parallellt med HTML5 och CSS3 kan vara nog så knepigt; dessa tekniker är fortfarande snabb utveckling, och det gäller att hänga med vilka webbläsare som klarar vad, och hur man ska maximera storleken på den möjliga kundkretsen. Till detta kan läggas HTML5 Shiv, ett verktyg för att även gamla webbläsare ska klara nya HMLT5-taggar. Vi har Google Dart, ett programspråk som ska fungera som en “genväg” till riktigt avancerad Javascript -kod. Eventuellt (måste kolla lite fakta först) så ska webbläsaren Chrome i framtiden klara att direkt tolka Dart.

Dags att sluta med den här artikeln då det är dåliga SEO (Search Engine Optimization)-poäng att ha för långrandiga artiklar. Kanske dags att börja skriva på engelska? Men det är ett grymt jobb att översätta alla mina artiklar, även om min sajt ju är minimal jämfört med andras…

SEO- Search Engine Optimization

SEO– Det låter ju bra… Själv använder jag WordPress och har inte direkt brytt mig om att kolla via vissa testsajter vilken kvalitét som aktuellt WordPress -schema (har varierat med tiden) har haft. Utan mer använt sajten som ett slags test- och komihåg-laboratorium för personligt bruk.

Med kvalitét för SEO menas hur pass välkodad sajten är att bli sökbar via större sökmotorer, ex Google. Den mest väsentliga motorn att få höga “poäng” från vad gäller SEO är Google eftersom de andra spelar en så tydlig andrafiol vad gäller antalet indexerade/beskrivna sidor i deras sökdatabaser.

Tyvärr känns det lite surt att så mycket av CSS- och HTML-kod finns undangömd i klurig PHP-kod. Normalt hade det (för mig) varit en barnlek att fixa till alla fält för (bild-) -elementet i HTML om koden för CSS och HTML hade funnits lagrad i en helt vanlig textfil.
Ett exempel: Inline Javascript <img…/> ska det alltid vara på slutet + en alt-property med något innehåll. Detta verkar nästan samtliga WordPress-mallar missa. Här är ett annat exempel:
Inline Javascript Jag bad inte om att det ska skrivas inline Javascript i HTML-koden, generellt ger detta dåliga poäng för SEO och en betydligt större HTML-fil att ladda=långsamt. Koden genereras av speciell PHP-kod som jag inte alls har satt mig in i, lyckades inget vidare med att hitta de ställen där bildelementen “genererades”. Kanske slutar det med att jag själv måste göra en s.k. WordPress-mall. Fördelen är att man kan ta med sig mycket av funktionalitet och utseende till andra WordPress-sajter.

Men jag ska nog kolla källan för min nuvarande mall, ifall det finns tips i ett forum på att rätta till vissa problem (eller snarare buggar när t.o.m syntaxen blir fel). Egentligen tyckte jag att den föregående mallen var snyggare, men dels så fungerade inte fotovisningen något vidare där (foton krymptes, alt beskars alldeles för mycket), dessutom var den inte underhållen de senaste åren. Möjligtvis en övergiven mall där man själv får fixa till den utan ursprungsutvecklarens kunskaper om den. Det räckte inte med en halvtimme för mig i alla fall :-) .

En lösning är att fixa en lokal server på samma PC, så att jag inte behöver Internet varje gång en liten ändring är genomfört och ska testas.

Google “Dart”

Dart är ett nytt programmeringsspråk från Google, precis som Google Go. Till skillnad från Go som är till för systemarbete (ex kopiering, kontroller) så är Dart till för samma uppgifter som Javascript.

Dart kompileras i slutänden till Javascript så begränsningarna i Dart blir egentligen samma som för Javascript. Skillnaden är att det ska bli (betydligt) enklare att göra komplexa saker i Dart, än att själv försöka åstadkomma samma resultat i Javascript.

Google “Blink”, en utmanare till Webkit

När man hitills har kört bl.a. webbläsarna Google Chrome och Safari (speciellt vanlig på Mac, finns inte längre till Windows) så har man för att generera webbsidorna använt en motor vid namn Webkit. En webbmotor är ett program som tolkar de filer som slutligen syns i webbläsaren.

Google har tillsammans med Apple utvecklat Webkit, som i sin tur har ett ursprung i KHTML, en webbmotor från KDE. Nu har Google dock meddelat att man går vidare med en egen förgrening av Webkit som får namnet Blink. Parallellt med Webkit och Blink finns också Mozilla och Samsung med en webbmotor vid namn Servo (för mobila enheter). Enligt Google har koden för Webkit blivit alltmer komplicerad med stöd för “multipla processer” som ett lager över “standard”-Webkit.
Många utvecklare har nog också haft det lite besvärligt med kod som beror på vilket företag/grupp som står bakom ett visst kodstycke (ex i formen av -moz-/-webkit/xxxxx). Opera-webbläsaren påstås ha en användargrupp på 300 miljoner personer, vilket känns lite väl många för mig; i mätningar brukar Opera nå 1% -nivån av antalet användare. Jag tycker att det är en väldigt bra och stabil webbläsare, det enda abret har varit strulig proxyhantering i jobbets webblabb. Ofta har Opera haft problem att s a s passera proxyfiltret (?).
Opera bytte hur som helst nyligen från webbmotorn Presto till Webkit. Nu lämnar alltså Google den motorn för en egenutvecklad variant. Frågan är om Opera stannar vid Webkit, eller om de följer med till Blink som enligt uppgift ska få en helt öppen kod NYHET :-) : Opera ansluter sig till Googles Blink…
Jag har själv provat att skriva lite HTML5-kod, och kan konstatera att många webkit-tillägg inte fungerar för Firefox och IE10. Extra tråkigt tycker jag som trogen Firefoxanvändare.
Blink kommer att inkorporeras i Chrome någon gång i Juni 2013. Man kommer som användare dock inte att märka något; koden från Webkit har endast översatts rakt av till Blink-kod, så…

Nordeas internetbank beter sig för övrigt lite underligt med Chrome. Vid sifferinmatning kan webbläsaren plötsligt lägga till ett mellanslag för mycket. Dessutom har Chrome på min dator (Windows 7, 64bit) ganska ofta kraschat, eller fastnat i något slags framrusande tillstånd där webbbläsaren tagit all CPU-kraft. Detta gäller enkla sidor som normalt inte brukar ge något större utslag på CPU-mätaren.

SRWare Iron- bra webbläsare: VARNING för “toolbars” på ex download.CNET.com

SRWare Iron baseras på Googles Chrome-kärna, vilket garanterar snabbhet och bra hantering av HTML5. Den kommunicerar inte heller på samma sätt som Chrome mot Google för att ex öka annonsintäkter. Kan hämtas på ex CNET Downloads.

Varning för CNET Downloads och andra tjänster! Vid installationen kan man på köpet få med en så kallad “toolbar“.

Ett riktigt fult exempel är faktiskt Oracle! Ett mångmiljardföretag hade man kanske inte förväntat sig skulle försöka tjäna några få extra dollar på att tvinga på sina användare en oönskad programvara. Man kan läsa om exemplet med Oracle här: Oracle vs Ask toolbar.


Det riktigt luriga med Ask toolbar är att den VÄNTAR 10 MINUTER med att påbörja installationen. Efter att du har installerat Java (som du explicit valt) så ser det först ut som att det endast var Java som installerats. Efter en viss tid installeras toolbaren från Ask. Endast för ett ögonblick, då muspekaren blir ett timglas (synligt någon sekund), så kan man ana att en installation pågår. Mycket lurigt, Oracle! Behövde ni verkligen ytterligare 5 Cent i extra inkomst per installation för att gå runt!?


Eventuell lösning: Remove the ask com toolbarSuperuser.com. Mitt tips är att alltid välja Avancerad installation då det är där man kan (förhoppningsvis) se mer detaljerat vad som kommer att utföras. Ibland använder de ljusgrå text på vit bakgrund. Babylon toolbar är ett annat “ökänt” exempel.


Det är ironiskt att Windows påstås “vara lättast för ovana användare”. Men att bli av med ovan nämnda toolbars är inte helt enkelt! Att i övrigt (kanske) lyckas hålla Windows fritt från virus och s.k. malware kräver en ganska avancerad Windowsanvändare. För den som bara surfar och skriver lite enklare text, gör enklare kalkyler och mailar/chat:ar så kan en Linuxdistribution vara betydligt enklare att behålla i ett användbart skick under en längre tid (2-3 år). I Windows måste man kämpa från dag ett med uppdateringar för att hålla sig skyddad från diverse skum programvara.

Nytt under vintern 2011/2012…

 • Linux Mint har övertagit “ledningen” i antalet användare över Linux Ubuntu… Ingen överraskning för mig, Vilken “avancerad” användare (som kan hantera mer än ett enda stort fönster i taget) gillar Unity, i nuvarande skick? Gnome 3 är inte heller kul. Jättebra med touch på mobilen, men att behandla en dator som en uppblåst/förstorad mobil, nej tack. Men tidningarna fortsätter att referera till Ubuntu som den största distributionen.
 • Go Language, fortsättning följer (FF)
 • Acta, CISPA, TPP, … : http://henrikalexandersson.blogspot.se/2012/04/9-juni-europa-protesterar-mot-acta-mm.htmlhttp://boingboing.net/2012/04/06/understanding-tpp-actas-nas.html , http://www.techdirt.com/articles/20120402/09551618327/where-tpp-goes-beyond-acta-how-it-shows-us-future-ip-enforcement.shtml …
 • Firefox/Chrome/Internet Explorer Google Chrome 18, Waterfox 11, IE9… Det går fort fram med versionsnumren.
 • AMD “Bulldozerhttp://www.tomshardware.com/reviews/windows-7-hotfix-bulldozer-performance,3119.html ,  blev ingen stor hit. Inte ens efter flera uppdateringar av Windows 7 förbättrades situationen nämnvärt. Endast vid extremt “mångtrådade” applikationer har  Bulldozer kunnat visa upp en riktigt skaplig prestanda. De är dessutom inte speciellt billiga, äldre modeller från AMD har faktiskt i ett flertal (mer reellt förekommande) fall bättre prestanda till lägre pris.
 •  Khan Academyhttp://www.khanacademy.org/ , en sida för självstudier (på engelska): matematik, historia… En av barnens skolor har tipsats om sajten. Nivån är allt ifrån grundskolenivå upp till universitetsnivå.
 • TryCrypt: Gratis kryptering för dig som är trött på att myndigheter alltid ska veta allting om dig. Samt för alla som vill hålla sina dagboksanteckningar hemliga :-). Kan nedladdas på  http://download.cnet.com/TrueCrypt/3000-2092_4-10527243.html?tag=mncol;1 . Läs instruktionerna noga, gör inte misstaget att installera  Babaylon Toolbar
 • Waterfox är en 64 -bitars Firefox. Verkar klara mer flikar med tyngre innehåll… Men du behöver ha 64 -bitars Windows Vista eller 7.
 • Textpad, UltraEdit eller Notepad++ . Någon av dessa är de enda som gäller vid avancerad/trygg redigering av textfiler.
 • Radeon 7750  ersatte vårt krånglande Geforce 9800gtx+ . Radeon 7750 -kortet kostade 850:- med rabatt, Geforce 9800gtx+ med rabatt 1800… Nu är Geforce -kortet drygt 3 år, men ändå. Radeonkortet drar 55 Watt, Geforce -kortet 145 Watt ! Efter ett par/tre år med 100 Watts skillnad i strömförbrukning, så har man kanske sparat lite pengar…
 • Asus HD 75501Gb DDR5


Ersatte ett mer än dubbelt så dyrt grafikkort som var 3 år gammalt. två/tre dagar efter att jag köpt det så havererade åter det gamla “lyxkortet” Geforce 9800gtx+, och jag flyttade 7550 -kortet från min till deras dator. Så nu går det (åter) inte att spela på min dator, bara jobba.

 

Tekniska tankar under veckan…

Min arbetsgivare har “listigt nog” (vet ej skälet) ändrat i Unix -systemet på så vis att man inte kan testköra lite Python under dessa mer lugna sensommardagar. Sökvägen till alla extrapaket, utöver de mest basala, har flyttats till annan katalog än vad som är specat vid installationen. De kanske inte vill att man ska använda Python?

På mitt arbete förekommer i Unixmiljön Java, Perl och Bashskript, förutom Android och iPhone-utveckling. Inga diskussioner hörs vad gäller övergång från Perl till.. . något annat. Python skulle jag säga är naturligast: också interpreterat språk, lättläst kod, allt större användarbas.

Perl är å sin sida på nedgång, vilket gör att chansen att hitta personer som kan underhålla koden minskar allt mer. I och för sig använder fortfarande Indien Perl i stor utsträckning, men jag har själv erfarenhet av att det kan vara svårt att förstå deras engelska…

I det testlaboratorium som bl.a. jag har ansvar för sätter byråkratin en del andra käppar i hjulen. Ännu är inte det vanligaste verktyget för tester av webbtjänster godkänt (Selenium). Alla tester ska alltså göras manuellt, på ca 5 olika operativsystem och 2-4 olika webbläsare, samt 1-3 olika certifikat (5 x 4 x 3) = 60 olika kombinationer.

Till denna miljö kan man lägga problemet med en brandvägg som förhindrar de flesta uppdateringar, samt att brandväggen ibland omkonfigureras (av annan, okänd person) så att den inte vill släppa fram någonting alls!

Eventuellt är det så att den stora (hemliga) planen är att alla Stockholmsbaserade utvecklare ska bort och ersättas med folk ute i landet. Det ironiska är att jag flyttade till Stockholm just för att få ett arbete… Tydligen skulle man ha suttit kvar och bara väntat på en utlokalisering av myndigheter och företag.

Tyvärr förlorade T-avdelningen ett antal 100 miljoner på misslyckad utveckling (mha konsulter) för ca tre år sedan, vilket bland annat drog utbildningen till ett minimum, dvs 0. Denna period sammanföll med att jag blev sjukskriven för blindtarm- och njursjukdom (“bra nu, tack”).

Jag blev därför av med ett av mina fasta projekt, och nu genererar personen ifråga i princip felaktig HTML4 -kod medan webbläsarna ännu så länge förlåter honom…

All min noggrant kodade och validerade XHTML -kod är helt utraderad eftersom denna utvecklare har bearbetat koden i ett verktyg som fullständigt skiter i allt som har med standarder att göra. Som tur klarar ännu webbläsarna att hantera röran, men vid en viss tidpunkt kan man ju faktiskt behöva ex felsöka, och omstrukturera??

Det rör sig om ca 15000 rader HTML -kod, som exakt ska motsvara en PDF, med ca 10000 rader Javascript som kör kontroller och annan interaktivitet.

Google Wave

Varför misslyckades Google Wave? Ett samarbetsverktyg eller interaktiv mötesplats, realtids -chat (där varje tryckt tecken genast visades), möjlighet att skicka filer, bilder direkt till varandra, parallellt pågående chatsessioner.

Kanske de skulle ha släppt fram alla användare som var intresserade, direkt vid uppstarten, istället för att endast få komma in med en “invite”  från… någon.

Det gick inte att komma åt sin gmail (Google mail ;-) ) inifrån Google Wave , krävdes alltså två fönster. Ett för alla mail, ett annat för “waves”…

Jag hade ett visst initialt intresse, men fick ju ingen invite, så de’ blev inge…

Tyvärr hade Google Wave “bara”  1 miljon användare (!) vilket google tyckte var under den  “kritiska massan”. Facebook har t ex 500 miljoner användare…

Det första som jag tänkte när jag såg demot för X månader sedan var, “Gosh… Hur ska man orka med att hänga med den där kakafonin?” Och med mitt sätta att skriva (fort men fel) så skulle allt backande med delete-knappen snabbt börja kännas pinsamt.

Vilket får mig att tänka på tangentbordsnissar i

Hollywoodfilmer
Speciellt när man i filmer ser ex poliser skriva ultrasnabbt utan minsta miss på tangentbordet. Right… Ofta pratar polisen/detektiven i fråga i telefon SAMTIDIGT som de tittar på en videoövervakningskamera [och dricker ibland även kaffe samtidigt, utan att spilla].

Måste “folk” i filmer så ofta vara brillianta datoranvändare?

Internet Explorer/Firefox/Google Chrome

Jag rekommenderar vad gäller webbläsare:

Firefox, Google Chrome eller Iron.

Chrome är Googles ultrasnabba webbläsare.

Iron är i stort sett samma som Chrome men den avslöjar inte surfstatistiken för Google.  Firefox är en nästan lika snabb webbläsare som Chrome och Iron.

Kör du däremot Internet Explorer (IE) 7 eller 8, eller (Gud förbjude) version 6, så har du en “suboptimal” internetupplevelse. Särskilt de med en lite äldre dator kan inte undgå att märka en stor skillnad på förbättring om man byter upp sig till något annat än IE.

Undantaget är om man har en ålderdomlig bank eller annan “retro” sajt som kräver IE. Detta för att deras utvecklare inte har orkat koda sidorna efter någorlunda hög standard.

Jag plågas varje dag på jobbet av att tvingas använda IE7… Och inget ljus verkar finnas i tunneln (huvudet) hos de tekniskt ansvariga.

Vi kör en webblösning på jobbet där IE7 jobbar livet ur sig (speciellt Javascripten innebär en utmaning), minst 50W extra energiförbrukning pga webbläsaren. Processorn rusar upp i maxbelastning av minsta lista som ska presenteras. Muliplicera 50W med minst ca 2000 samtidiga användare som använder upp till 10 ggr längre processortid jämfört med Firefox/Chrome/Iron… Cheferna på Vattenfall är säkert glada!

Predikan avslutas nu. Kolla ovan länkar !

Rundade hörn (“Curved corners”)

Jag fick en liten överraskning igår… Faktiskt så trodde jag att Internet Explorer 8 nu stödde rundade hörn, med enklast möjliga HTML-kod och inte en massa “fulhack” som förr. Med en liten <div>, som hade en lite mindre <div, som hade en mindre <div> typ en rysk docka med dockor inuti. http://loboplaya.se ser ut så här  i Firefox ,Safari, Mac, Opera, Chrome  osv.

Men i ALLA nuvarande Internet Explorer är hörnen helt rätvinkliga… Det finns vissa förhoppningar om att Microsoft ska lägga in denna funktion i den kommande versionen 9. Jag använder IE7 på jobbet, rena öken om man är van vid Firefox.

Långsam uppdatering och total avsaknad av numera  grundläggande finesser… Samt att man ska klicka på Framåt-pilen när man vill se Tillbaka-historiken, vem kom på det?

Det finns dessutom en mängd olika slags runda hörn att enkelt få tillgång till (om nu webbläsaren stöder detta), bland annat dessa:

Google Chrome & Iron, tips I

Man kan även i Chrome/Iron öppna flera sidor direkt (jag gör det ofta i Firefox):

Gå i bokmärkeslistan ned till mappen med den samling av bokmärken som du vill öppna, högerklicka, välj “Open all Bookmarks…”.

(I Firefox står istället på sista raden under alla bokmärken i mappen “Open all bookmarks”)