Z97 moderkort
vs G3258 (en Pentium)

Vad många ”tyckare” inte tänker på är att Pentium Anniversary Edition (G3258) i kombination med Z97 ger en bra plattform att börja med; uppdatera BIOS på Z97 -moderkortet med stöd för Haswell/Devil’s Canyon-generationen och vänta på att priserna för DDR3 sjunker ytterligare med anledning av DDR4 -introduktionen.

Efter ett halvår/år så faller även priserna för i5- och i7 -processorerna. Man kan då plocka upp ett billigt, överklockningsbart moderkort (vilket bl.a. ASUS har utlovat) och köpa en i5/i7 -processor.  Man har då en bra plattform för en billig G3258 -plattform med bra prestanda för spel och kan bygga vidare på en högpresterande i5/i7 för den tidigare datorn.

”Knepet”, eller kanske haken, är att hugga en i5/i7 av generation Haswell/Devil’s Canyon i rätt tid innan lagren tar slut (och man ändå sitter där permanent med en G3258 -processor). För problemet är ju att två trådar i framtida program kan vara en rejäl stötesten, en i5/i7 kan förbubbla livslängden på datorn om bara datorkomponenterna håller vill säha. Just my 2 cents :-) .

Min 4,5 GHz G3258 känns för övrigt ”tillräckligt snabb” för vad som helst just nu, men framtiden kan snabbt överraska en ibland… Och man hade önskat en processor med fler trådar än 2.

Be First to Comment

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *