GIMP vs F-Spot

GIMP är min absoluta favorit vad gäller att redigera bilder, även om det tog ett tag att lära sig hyfsat bra. Men det är sorgligt att Ubuntu “ersätter” GIMP med F-Spot. F-Spot kan inte utföra bråkdelen av allt det som GIMP klarar.

Jag skulle för nybörjare i Linux som vill redigera foton rekommendera Picasa (Google) eller DigiKam, men samtidigt lära sig GIMP. För framtidens skull… För ett antal år sedan hoppades jag att GIMP skulle kunna utmana Photoshop (men man får väl nöja sig med att man sparar ca 9000:- och kan göra 80% av alla grafiska finesser)…

F-Spot bygger på kod från Mono, ett slags .NET-derivat (Microsoft/MS). MS kan när som helst få för sig att ex. bromsa/avbryta supporten till Mono vilket har en del eftersläpning i utvecklingen relativt .Net .

Man kan också betrakta utvecklingsparet Silverlight (MS) vs Moonlight (Mono-projekt); under det senaste OSet behövde man Silverlight för att se vissa sändningar, Moonlight kan först nu visa dem i efterskott! Och hur kul är det att titta på det nu, snart kommer ju OS i London, ska samma sak inträffa då också?

F-Spot fungerar inte speciellt bra jämfört med Picasa eller GIMP. Digikam har jag ännu ingen erfarenhet av.  Mitt personliga intryck av F-Spot (ca 1-2 år sedan iofs): det kraschade ett par gånger och belastade processorn något oerhört. Först därefter fick jag höra talas om att det baserade på Mono och det var definitivt slut med F-Spot för min del.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *