Stockholm Jfokus 2016, del 3/3

AsciiDoc är ett dokumentformat som ska göra det enkelt att texta i näst intill vilken editor som helst och samtidigt smidigt kunna ange olika typer av textformateringar. Ca 2007 dök AsciiDoc upp som sökbegrepp på webben, och användningen börjar nu ta kraftig fart.

AsciiDoctor (hemsida: http://asciidoctor.org/ ) är ett verktyg skrivet i Ruby och fungerar som en formateringsmotor för ovan nämnda AsciiDoc-dokument. Exempelvis använder O’Reilly Media formatet AsciiDoc omfattande för sina publikationer, likaså GitHub-sajten. AsciiDoc klarar att omvandla till epub, HTML, PDF, TRF, XML, JavaDoc…
Det finns en omkompilerad AsciiDoctor, AsciiDoctor.js som kan köras i de flesta webbläsare (antar även IE). MEN då (ur askan i elden) måste först något som heter “Bower” köras för själva installationen av AsciiDoctor.js, vilket i sin tur kräver en paketinstallation av “npm” :- ) ….

Funktionella programmeringsspråk…
En udda session på Jfokus var demonstrationerna av fördelen med 100 % funktionella programmeringsspråk. Frege är ett exempel på ett sådant språk som är avsett att köras i JVM-miljön (vilket “kvalificerade” :-) Frege för Jfokus). Java 8 är givetvis inte ett renodlat funktionellt språk, men har nu i alla fall fått tillgång till grundläggande teknik för funktionell programmering.

Frege har stora likheter med Haskell (skillnader Frege/Haskell: https://github.com/Frege/frege/wiki/Differences-between-Frege-and-Haskell ). Frege löser exempelvis problemet med FizzBuzz () betydligt mer “elegant” än t.ex. Java, C, Perl…

Ordningsföljden på villkoren i koden för Java, C och Perl spelar en ibland en ytterst väsentlig roll, medan däremot Frege inte behöver en fastställd sekvens för villkor, utan beskriver snarare regler som räknas upp i valfri ordning.

Den Frege-session som jag deltog på (den förkortade varianten) var matematiskt inriktad, och jag hade aningen svårt att förstå hur det skulle användas för andra typer av tillämpningar. FizzBuzz -exemplet (se ex http://c2.com/cgi/wiki?FizzBuzzTest ) gav en del i alla fall. Mycket bra presentatör (Dierk König) från företaget Canoo (hmm, hörde ofta det namnet på Jfokus).

SonarQube är en öppen plattform för granskning av kodkvalitét under utvecklingens gång. Plattformen hjälper till med att skapa rapporter om duplicerad kod, kontrollerar att kodstandarder följs, stödjer enhetstester, undersöker kodkomplexiteten, varnar för potentiella buggar osv osv… Det finns plugin för Eclipse.

ReactJS återkom även i år, har en kraftigt ökande användarbas. Kräver dock nyaste varianten av JavaScript/ECMAScript, d.v.s. ES6 (se ovan) vilket utesluter Internet Explorer 11.

JRebel (tackar för T-shirten) återkom även i årets JFokus. Det är ett byggsystem för att snabba upp Java “deployments”, laddar ex enbart upp de klassfiler som har uppdaterats till servern.

Xrebel å andra sidan är en plugin för webbläsare (som ej fungerar på IE11) vilken profilerar dina applikationsprocesser, undersöker svaga punkter i koden som sänker prestandan, överdriven I/O (minns speciellt klumpig SQL-användning med suboptimala anrop), långsam serverrespons…

JRebel och XRebel är inte öppen programvara. Som privatperson kan man få använda vissa delar “gratis”, men måste då godkänna reklam för produkten på ex Facebook och Twitter.

En annan återkommande punkt från förra året 2015 var Nashorn (för mer info se http://www.oracle.com/technetwork/articles/java/jf14-nashorn-2126515.html ), en JavaScript-motor för JVM-miljön. Nashorn kan ta emot JavaScript från konsollen men har vissa begränsningar jämfört med vanlig JavaScript; Nashorn har t.ex. inte tillgång till ex “console”, “window” vilket alltid finns i en webbläsarmiljö.

Däremot kan Nashorn köra JavaFX, d.v.s. grafiska tillämpningar. JavaFX under JavaScript är inte riktigt samma sak som under Java utan har fått en något förenklad hantering. Se  https://docs.oracle.com/javase/8/docs/technotes/guides/scripting/nashorn/javafx.html

Afterwork…
image-20160209_175919  image-20160209_135714  image-20160209_152032

Bulle, kaka och semla (vissa fick/tog 3-4 st!)… Det bjöds på goda tilltugg i övrigt under dagarna; fisk och kyckling (för ickevegetarianer). Under “partyt” (som verkade tunnas ut ovanligt tidigt för att vara 10-årsjubileum) förekom jonglerare, styltgångare (styltorna gömda i de extremt långa byxbenen)  ett antal tävlingar, en positivspelare…

Sammanfattningsvis en hyfsat lärorik och välordnad konferens!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *