NetBeans 6.9 ute nu (också ;-) !

“Konkurrenten” till Eclipse, NetBeans har jag skrivit om tidigare. Denna gång är det JavaFX och PHP som verkar vara det nya (uppdatering här senare inom en vecka). JavaFX skapades som ett alternativ till Ajax av Sun, men det har inte gått något vidare; en dalande trend och en svag skugga jämfört med intresset för Ajax, i varje fall om man frågar Google Trends om saken…

Eller är JavaFX en konkurrent till Silverlight alt. Flash? Nu är det svårt att mäta Flash populäritet jämfört med de andra “teknikerna”, Flash omnämns flitigt även av totalt teknikokunniga personer. Men även om man struntar i Flash så visar Google Trends att Silverlight totalt överskuggar FlashFX i sökintresse på Google. Och Silverlight överskuggas i sin tur totalt av Flash. Men trenden för Silverlight är åtminstone något stigande.

Det är 3 år sedan JavaFX kom och intresset blev ganska snabbt försumbart ett kort tag efter premiären Juni/Juli 2007. Nu har det i och med Netbeans 6.9 tillkommit en hel del verktyg för att skapa grafiska gränssnitt med JavaFX -kod, men jag tvivlar ändå på att miljön får ett avgörande lyft pga detta.

Särskilt bör JavaFX -fantaster hejda sin optimism om man tänker på HTML5 som tillsammans med JavaScript kan göra otroliga saker (video på YouTube, en timme lång, finns mycket annat bra material på YouTube).

NetBeans 6.9 i övrigt är helt säkert suveränt i övrigt, men jag tänker inte själv lära mer på djupet om JavaFX.  Om nu bara vissa tillverkare kunde sluta bråka om ljud- och videotaggarna respektive vilka “codecs” som ska användas… Se video för HTML5, respektive ljud.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *