Google command line

Det finns ett smart sätt att komma åt många av Googles tjänster: Calendar, Picasa osv; Google command line Tool. Jag behövde i GNU/Linux Ubuntu installera ett paket som heter Python-gdata, Googles Python “dataklientprogramvara” ;-) . Jag valde lite fegt att starta Synaptic, men det hade säkert fungerat med  sudo apg-get update; sudo apg-get install python-gdata. Eller så kan kan hämta tar.gz -filen och packa upp den med de vanliga kommandona, dvs tar xvfz .

Google har ett system för fotogalleri som är mycket bra och lättanvänt, Picasa (Wikipedia). Har man väl registrerat sig för Picasa så kan Google command line (GCL) underlätta rejält om man är van att arbeta vid prompten.

(Det finns de som säger att “När jag kör Windows använder jag aldrig konsolen”. Då kan man ju fråga sig varför Microsoft har skapat Powershell, en kraftfull konsolmiljö som tyvärr endast finns för Windows. Men Unix/Linux Bashskal + diverse konsolpack är sannolikt lika kraftfullt)

Exempel:

$ google picasa create –title “My album” ~/Bilder/semester/*.jpg gör att det skapas ett album och bilderna laddas upp i ett enda svep!

Man kan också bl a ta bort/lägga till anteckningar  i kalendern, hantera personliga kontakter… Det finns färdigställt en lång rad med exempel att titta på för att komma igång.

Första gången i konsolen måste man autentisera sig (svårstavat ord det där) via webbläsaren som startar automatiskt, alt. öppnas en ny flik för detta. Även om man som jag lite senare av misstag råkar stänga konsollen så verkar autentiseringen finnas kvar, kanske tidsbegränsat? Sannolikt är det bara att öppna en ny konsol och fortsätta där man var. <uppdaterat>: jag har stängt av och startat om datorn. Vid försök med GoogleCL nyss så fanns autentiseringen kvar…

Det gäller att hålla isär konsol och konsoll, förresten  ;-) . Eller? Ibland kanske man skulle köra engelska och inte svengelska.

3 thoughts on “Google command line

  1. I don’t really have any material about lyrics on this site, glad you found something interesting anyway… The closest thing to “art” I have is my photo gallery.

  2. Aw, this was a really quality post. In theory I’d like to write like this too – taking time and real effort to make a good article… but what can I say… I procrastinate alot and never seem to get something done.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *