CMS- Content management Systems

CMS är som alla nästan vet(?) programvara för att enkelt skapa och hantera webbsajter. För några år sedan testade jag Joomla, köpte t.o.m. en fin bok. Utvecklingen gick snabbt framåt och version 3.x.y ersatte 2.x.y. Vissa saker var otroligt frustrerande. Jag kunde i grunden arbeta med HTML4 och CSS1/CSS2 riktigt bra men motorn i Joomla ville hela tiden göra lite som den ville. Här lite senaste statistik över sökningar för de största CMS-motorerna:
Google I/O 2013 Ungefär samtidigt med att jag fick intresse för annat än Joomla så började WordPress ta över marknaden. Nu kan i stort sett säga “WordPress Rules” :-) .
Så insatsen att fokuserat lära sig det mesta om WordPress bakomliggande teknik kan vara en bra investering. Särskilt förmågan att uppnå hög kvalitét på HTML5 och CSS3 saknas allmänt bland mallutvecklare (mall=”template”).
Parallellt med HTML5 och CSS3 kan vara nog så knepigt; dessa tekniker är fortfarande snabb utveckling, och det gäller att hänga med vilka webbläsare som klarar vad, och hur man ska maximera storleken på den möjliga kundkretsen. Till detta kan läggas HTML5 Shiv, ett verktyg för att även gamla webbläsare ska klara nya HMLT5-taggar. Vi har Google Dart, ett programspråk som ska fungera som en “genväg” till riktigt avancerad Javascript -kod. Eventuellt (måste kolla lite fakta först) så ska webbläsaren Chrome i framtiden klara att direkt tolka Dart.

Dags att sluta med den här artikeln då det är dåliga SEO (Search Engine Optimization)-poäng att ha för långrandiga artiklar. Kanske dags att börja skriva på engelska? Men det är ett grymt jobb att översätta alla mina artiklar, även om min sajt ju är minimal jämfört med andras…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *